Fatsa’da dogdu.
İlk-orta ve lise öğrenimini Fatsa’da yaptı.Ailedeki müzik ortamının da etkisiyle küçük yaşlarda müzikle tanıştı.
İlk okul yıllarında bağlama çalan, türkü söyleyen ve konserlere katılan biri oldu.
Orta ve lise yılları dersleriyle birlikte müzikteki başarısını kanıtladıgı yıllardır.Müzik grupları kuran, okul içinde ve dışında gerçekleşen sanat çalışmalarına kimi zaman katılımcı, kimi zaman da yönlendirici olarak katılan bir müzisyendi.Lise çağlarında Fatsa ve civar ilçelerde en iyi baglama çalabilen bir-iki kişiden biri olarak anılıyordu.
Lise bitiminden sonra üniversite sınavlarına katıldi.Ayrıca (şimdiki adı Gazi Üniversitesi Müzik Fakültesi olan) Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünün sınavlarına da katılmıştı.
Puanı bir çok okula girmeye yetiyordu. Ama o yaklasık 1000 kişinin katıldıgı ve 70 kişinin kazandığı Gazi eğitim Enstitüsü Müzik Bölümünü 17. olarak kazandı ve hiç tereddüt etmeden burayı tercih etti.
Ankara’da, okulla birlikte yoğun sahne çalışmalarında devam etti.Müziği pratik ve teorik boyutuyla geliştirdi.Okul mezuniyetinden sonra Fatsa Lisesine müzik öğretmeni olarak atandı.
Yıl 1979 du.Eğitmen olarak öğrencileriyle birlikte sanat etkinlikleri yaptı.Korolar-orkestralar kurdu.Etkinlikler düzenledi.12 eylülle birlikte tutuklandı.7 yıllık ceza evi sürecinden sonra, yarğılandığı tüm davalardan Yargıtay aşamasında beraat etti.
Cezaevi sonrası çok sevdiği mesleği müziğe döndü.1990 yılında besteleriyle geldiği unkapanında yapımcıların ilgisini çekti ve ilk albümü ile profesyonel müzik yaşamına adımını atarken ;
“Ben yaşadığım bir döneme ezgilerimle tanıklık ediyorum “ dedi.
Sanat toplumsal ilişkilerin estetik bir ifadesidir.Sanatın kaynaği toplumsal yaşamdır. Toplumsal yaşamdan beslenmeyen, kopuk olan sanatın yada sanatçının yol haritası olamaz. Zira gideceği yer yoktur?” dedi.
1990 yılında “Gülyangını Ömrümüz” adlı birinci albümünü yaptı. 1992 yılında (Halk Konserleri); 1994 yılında (Gülümsedik Gökyüzüne); 1998 yılında (Solmasin Yüzün);2004 yılında (Korkarım Gideceksin) adlarıyla 5 albüm yaptı.
Ayrıca 6 ayrı sanatçı arkadaşıyla ortak bir albüm yaptı.
Yine, bir müzisiyen arkadaşıyla oluşturdukları ve eğitmenliğini yaptıkları çocuk korosuyla çocuk şarkılarından oluşan bir albüm yaptı.
Şu ana değin yaklaşık 150 beste, yurtiçinde ve yurt dışında 1000 den fazla konser yaptı.5 albüm çıkarttı.
“Korkarim Gideceksin” adlı beşinci albümündeki aynı adlı esere klip çekti.Toplam üç klibi bulunan sanatçının klipleri müzik kanallarında beğeniyle izlendi.Hemen, hemen tüm ulusal televizyonlarımızda programlara katıldı.Ulusal ve yerel basınımizın bir çogun da konser haberleri, sanat çalışmaları ve röportajları yer aldı.
Yaklaşık 100 bin kişinin katıldıgı Egitim-Sen’li öğretmenlerin Kızılay’daki mitinginde program yaptı.
30 bin kişinin katildiği Gülhane şenliklerinde konser verdi.
Yunanistan da düzenlenen Balkan Gazeteciler Federasyonunun etkinliğine Türkiye’yi temsilen verdiği konserle katıldı.
Yine Almanya’nın değişik şehirlerinde onlarca konser verdi.Yine Hollanda ve İngilterede koserleri oldu. Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde konserler verdi.
Çok sayıda plaket ve ödül aldı – ( Atılım Haber Gazetesi Ordu ve yöresinde 2004 yılıniın en başarılı sanatçısı ödülü; 1995 yılında Balkan Gazeteciler Federasyonu onur ödülü).
2004 seçimlerine kadar yaklaşık 10 yıl, İstanbul – Esenyurt Belediyesi Kültür Müdürü olarak görev yaptı.Döneminde Kültür Müdürlügü, uluslararası ve ulusal şenlikleriyle; Tiyatro, Müzik, Resim, Seramik, Heykel, Karikatür, Sinema, Fotoğrafçılık vb. gibi atölyeleriyle çevre il ve ilçelere örnek oldu.
Belediyedeki Kültür Müdürlüğü görevinden sonra yaşamını sürdürdüğü İstanbul – Esenkent’teki en önemli kurumlardan biri olan ” Esenkent Kültür Sanat ve Eğitim Vakfında genel koordinatör olarak göreve başladı. Burada Vakıf yöneticileriyle birlikte sanat atölyeleri kurdu. İstanbulun 2. büyük açık hava tiyatrosundaki (Esenkent Rıfat Ilgaz Açık hava Tiyatrosu) konser, tiyatro vb. etkinliklerin organizasyonunu yaptı. Bu görevini 15 Haziran 2010 yılına kadar (yaklaşık beş yıl) sürdü.
Kitlelerin dilinde dolaşan önemli besteler yapti. Besteleri hem kendisinin hem de on’larca sanatçının sesiyle sevildi. Bestelerinden bazıları:Edip Akbayram’ın okudugu “KARADENİZ KARADENİZ”.”ANNELR GÜNÜ”.”BIR DÜŞ UÇURACAĞIM”.”GÜLÜMSEDİK GÖKYÜZÜNE”. “VAY BENİ” ; Yavuz Bingöl’ün okuduğu “TURNAM BAŞIM DARDA BENİM”, “BUĞDAY TANESİ”.” HOŞMUDUR”, “YELE VERDİK RESİMLERİ”; Onur Akın’ın okuduğu “ASUDE”.”YİRMİSNDE BİR YAR SEVDİM”, “NAR ÇİÇEĞİM”;Mustafa ÖZARSLAN’ın okuduğu “SEN GİDERKEN”;… yine İlkay AKKAYA (Grup Kızılırmak),…; Ali ŞAN, Banu KIRBAĞ, Nurdan İPEK, Sevinç ERATALAY, Ali Asker, Metin YILMAZ, Aydın BEYOĞLU, Hüseyin UĞURLU, Ali EKBER EREN gibi, daha nice sanatçıların albümlerinde besteleri yer aldı.
Bağlama, kemençe, viyolonsel, piyano gibi bir çok müzik aleti de çalabilen Gümüş, çocuk şarkıları, tiyatro ve belgesel müzikleri de yapıyor.
Müzik çalışmalarına devam eden Mehmet Gümüş, 6. albümünün hazırlığı içinde..
BİYOGRAFİ – 2
Müzikle iç içe bir ailede doğduysanız, sizin de müziğe yakın olmanız kaçınılmazdır. Tıpkı ilköğrenim yıllarında bir Müzik Grubunda yer bulacak kadar yetkinleşen Mehmet GÜMÜŞ gibi. Fatsa doğumlu olan Mehmet GÜMÜŞ şimdiki adı Gazi Üniversitesi olan Gazi Eğitim Enstitüsü Müzik bölümü mezunu . Ankara’daki yüksek öğrenim yılları, Müzikal anlayışının pekiştiği yıllardır. Müzik Öğretmeni olarak Fatsa Lisesi’nde geçen yılları ise onun müzikal birikimini öğrencilerine aktardığı yıllardır.
1990 yılında çıkarmış olduğu “GÜL YANGINI ÖMRÜMÜZ ” isimli albümüyle profesyonel müzik yaşamına ilk adımını atar. Daha sonra diğer adımlar gelir. “HALK KONSERLERİ” (1992), “GÜLÜMSEDİK GÖKYÜZÜNE” (1994), “SOLMASIN YÜZÜN “(1998), “KORKARIM GİDECEKSİN”(2004).
Çocuk şarkıları, tiyatro ve belgesel müzikleri de yapan, bugüne kadar yaklaşık 150 besteye imza atan sanatçıya ait ezgileri duymayan pek az insan var gibidir. Edip AKBAYRAM’ın okuduğu“KARADENİZ KARADENİZ, “ANNELERGÜNÜ”, “BİR DÜŞ UÇURACAĞIM”, “GÜLÜMSEDİK GÖYÜZÜNE “,”VAY BENİ “; Yavuz BİNGÖL’ün okuduğu ” TURNAM BAŞIM DARDA BENİM “, “BUĞDAY TANESİ”, “HOŞ MUDUR”, ” YELE VERDİK RESİMLERİ “; Onur AKIN’ ın okuduğu “ASUDE”,”CANOY”, ” NAR ÇİÇEĞİ ” ; Mustafa ÖZARSLAN’ın okuduğu “SEN GİDERKEN”;… yine İlkay AKKAYA (Grup Kızılırmak), ALİŞAN, Banu KIRBAĞ, Nurdan İPEK, Sevinç ERATALAY, Ali ASKER gibi, daha nice sanatçıların yaptığı albümlerde Mehmet GÜMÜŞ’ ün ezgilerine rastlarız.
Başta bağlama olmak üzere birçok müzik aleti de çalabilen Mehmet GÜMÜŞ’ e göre sanat; “toplumsal ilişkilerin estetik bir ifadesi” olarak tanımlanıyor.